Varen in Franeker

Een historische stad met prachtige panden: dat is wat je tegenkomt wanneer je gaat varen in Franeker. Of je nu door de mooie grachten vaart of over de grote vaart: het blijft een mooie stad om een dag te verblijven. Leg je boot aan en ga naar het Korendragershuisje of breng een bezoek aan het Planetarium van Eise Eisinga. Uiteraard kun je ook de stad bezoeken en je voorraad boodschappen vergroten voor de verdere tocht naar Harlingen of Leeuwarden.

Varen in Franeker: de activiteiten

Planetarium FranekerHoewel Franeker een prachtige stad is, heb je het waarschijnlijk na één dag ook wel gezien. Het centrum is wel gezellig en daar kun je je prima voor een tijdje vermaken. Mocht je van een musea houden, dan kun je naar het Planetarium gaan. Dit is het oudste planetarium ter wereld dat nog werkt en is gebouwd in 1774. Daarnaast kan het korendragershuisje uit 1634 ook een leuke bezigheid zijn. Via dit huis kwam vroeger de import en export langs. Er is hiervan een voorstelling te zien, deze kun je volledig gratis bezoeken.

Ben je meer van het wandelen? Dan kun je over de Turfkade prachtig wandelen langs de Noordergracht. Daarnaast kan het stadspark ook interessant zijn, dit is alleen wel iets verder lopen afhankelijk van waar je de boot hebt liggen. Tijdens de avonduren zijn er genoeg mogelijkheden om even een drankje bij een café te doen. Uiteraard kun je er ook voor kiezen om rustig in je boot tot rust te komen om de volgende dag weer verder te reizen. Deze plek wordt over het algemeen ook puur en alleen voor doorreis per boot gebruikt.

Aanleggen in Franeker

Er zijn verschillende locaties waar je je boot kunt aanleggen. Zowel de supermarkten als het centrum zijn bij al deze locaties op loopafstand en over het algemeen valt de geluidsoverlast reuze mee. De meeste ligplaatsen vind je aan de bolwerken. Dit werd vroeger gebruikt om de stad te verdedigen. Kom je met een zeilboot? Dan is het beter om bij de jachthaven aan de Harinxmakanaal aan te meren.

In de buurt van de ligplaatsen vind je genoeg watertappunten, daarnaast zijn er vuilwater innamepunten. Je kunt wanneer je dit wilt gebruikmaken van stroomvoorzieningen. Uiteraard is er ook een toiletgebouw en wasgelegenheid aanwezig. Deze bevindt zich op de Turfkade 15.

De kosten van de passantenhaven zijn 1,10 euro per meter per nacht. Dit is inclusief water, stroom en vuilwater inname. Wil je ook een douche nemen? Dan is dit mogelijk voor 0,50 euro. De passantenhaven vind je naast de bolwerken ook op de Turfkade, de Salverderweg en aan het Harinxmakanaal.

Varen in Franeker

Jachthaven

In de jachthaven is het belangrijk dat je je aan een aantal regels houdt. Zo zul je bij het binnenvaren links aan moeten houden. Je kunt alleen gebruikmaken van de plekken met een groen schildje. Dit zijn de open ligplaatsen speciaal voor zeilboten en motorboten. De jachthaven is van de Franeker watersport vereniging. De kosten voor toilet/ douchevoorzieningen bedragen hier 1 euro per strekkende meter. Per persoon betaal je hier overheen nog 1 euro per overnachting.