Varen in Harlingen

Eén van de Friese elf steden is de op vier na grootste stad in Friesland, namelijk Harlingen. Deze prachtige havenstad staat bekend om de handel die hier vroeger gedaan werd. Tegenwoordig kent men deze stad voornamelijk door de monumenten. Toch kun je niet om de reusachtige schepen heen die je in de haven kunt bekijken. Harlingen is door het geweldige uitzicht op zee een echte trekpleister voor toeristen waardoor ook het varen in Harlingen met een eigen boot elk jaar weer een populairdere bezigheid wordt.

Varen in Harlingen: de activiteiten

Vroeger werd Harlingen veel gebruikt voor handel. Maar wat kun je hier nog meer beleven? Zowel de stad als het strand van Harlingen zijn mooie plekken om eens te gaan wandelen. Samen met familie, vrienden of bijvoorbeeld je hond loop je langs het water en de grachten. Tijdens het lopen zal het je vast niet ontgaan dat er ontzettend veel schepen in de haven liggen aangemeerd. Misschien vind je het wel interessant om de touwen van heel dichtbij te bekijken. Heb je al eens gelet op de details je die allemaal kunt ontdekken op de verschillende boten?

Zeilen in Harlingen is ook een goede optie. Je komt hier immers niet alleen om te wandelen. Tenslotte gaat het allemaal om het varen in Harlingen. Wil je in de havenstad varen door te gaan zeilen? Kijk dan eens naar het onderstaande arrangement voor zeilboten in Harlingen. Maar wist je bijvoorbeeld ook al dat er in Harlingen heel wat zeilevenementen worden georganiseerd, waardoor je ook meer informatie kunt krijgen over wanneer je waar kunt zeilen? Niet alleen voor 50plussers is dit interessant om te weten. Voor de tieners en jongeren kan het namelijk ook een hele leuke uitdaging zijn om met een groep te gaan zeilen.

Een uitstapje naar het museum

Wil je na een ochtend of middag zeilen graag nog wat verder wandelen door de stad? Dan is het een aanrader om naar het museum Hannema Huis te gaan. Hier kun je namelijk meer leren over hoe Harlingen vroeger was en leer je tegelijkertijd ook meer over de cultuur van deze vaarstad.

Wanneer je van plan bent om naar een Waddeneiland te gaan zul je al heel snel zien dat er verschillende veerboten vanuit deze havenstad vertrekken. De veerboten varen richting Terschelling en Vlieland. Wil je graag jouw bezoek aan Harlingen nog leuker maken? Dan kun je er voor kiezen om één van of beide eilanden te bezoeken.

Varen in Harlingen

Aanleggen in Harlingen

Wanneer je als passant een aanlegplaats in Harlingen zoekt heb je de mogelijkheid tot de Noorder- en Zuiderhaven. Deze havens zijn geschikt voor zowel grote schepen als kleine boten. De plaatsen die vrij zijn staan aangegeven met een groen bordje. Hier kun je je boot plaatsen voor een klein tarief per dag, week of maand. Uiteraard zijn er ook vaste plaatsen beschikbaar die je voor het gehele jaar kunt huren. Op de locaties is er water en stroom aanwezig. Daarnaast kun je gebruikmaken van de douches en toiletten en kun je hier benzine krijgen voor je boot. Wifi is aanwezig maar is niet altijd even sterk. Wel zijn er verschillende supermarkten aanwezig waar je niet alleen boodschappen kunt doen maar ook even gebruik kunt maken van het gratis internet.

Varen in Harlingen: de stad en omgeving

Aanleggen in HarlingenAangezien varen in Harlingen door de zee niet een geschikte locatie is voor alle boten is het wel goed om te kijken waar je heen gaat. Door de kleine rivieren kun je wel met een kleine boot op het kleine vaarwater maar met de zee zul je toch uit moeten kijken. Toch kun je zoals hierboven al beschreven ook in de stad genoeg doen. Van restaurants tot gezellige cafés: in de zomer is het hier een gezellige boel en worden er ook veel activiteiten gepland zoals bijvoorbeeld de visserijdagen.

Heb je een grotere boot en vaar je ook wel eens op de zee? Dan kun je ook zelf met je boot naar de eilanden varen. Hiervoor is een vaarbewijs wel nodig en moet je ook goed weten waar je mee bezig bent. Er varen namelijk grote schepen die niet zomaar door jouw fout kunnen uitwijken. Via Harlingen kun je ook prima naar Franeker gaan en via deze plaats naar de overige gebieden toe varen. Genoeg mooie momenten dus om een lange vakantie te varen in Harlingen en omgeving!