Varen in IJlst

Wanneer je in de buurt van deze stad bent, is varen in IJlst zeker een aanrader! Met prachtige zogenaamde overtuinen is het een genot om door de Eegracht te varen. Daarnaast is het één van de plekken waar veel van de film De schippers van de Kameleon is opgenomen. Voornamelijk de bleekweiden en het oude stadhuis in deze stad werden hier in 2002 en 2005 voor gebruikt.

Activiteiten in IJlst

Of je nu aanlegt om de omgeving te verkennen of een nachtje hier blijft slapen: IJlst blijft een prachtige locatie waar zeker voor een middag genoeg te doen is. Vroeger waren scheepsbouw en handel de belangrijkste inkomsten. Dit zie je ook nog steeds terug in de omgeving.

EVaren in IJlsten bezoekje aan “de Rad” molen, heerlijk lopen langs de grachten en genieten van het uitzicht in de weilanden: dat is waar deze plek om bekend staat. Neem een bezoek aan Museum Houtstad of bezoek de locaties waar De Kameleon is opgenomen. Varen in IJlst heeft genoeg mogelijkheden om jouw vakantie interessant te maken.

Aanleggen in IJlst

Hoewel deze kleine stad meestal niet gebruikt wordt voor overnachting, is dit wel gewoon mogelijk. Je kunt op twee locaties aanleggen in IJlst. Doordat deze plaats erg lage bruggen heeft is het afhankelijk van welke kant je komt, goed om te kijken waar je aan kunt meren. Vaar je de stad binnen je via de rivier de Geeuw die gelegen is tussen IJlst en Sneek? Dan kun je aan de kade aanleggen. Kom je vanaf een andere kant? Dan kun je naar de passantenhaven die zich bevindt aan de Tsjerkesleat, oftewel de Kerksloot. Houd er wel rekening mee dat dit alleen geschikt is voor kleine schepen: het voordeel hiervan is natuurlijk wel dat het hier dan een stuk rustiger is.

De passantenhaven van IJlst bevindt zich naast de sportvelden. Hierdoor kan het in de ochtend en middag wel iets drukker zijn. Toch is het vaak ook leuk om hier even naar te kijken. Het Fierljeppen dat hier ook gedaan wordt is een aanrader: zeker als je dit nog nooit gezien hebt. Over het algemeen is dit verder een mooie locatie om met de boot te staan. Je hebt een supermarkt op loopafstand en sanitair zit in het sportcomplex. Ook kun je gerust van de boot afstappen om zonder problemen nog even je voeten in het gras te zetten.

Varen in IJlst: de kosten

Om je boot in IJlst aan te leggen betaal je liggeld. Dit is berekend aan de hand van de voorzieningen in de omgeving en haven. De kosten gaan altijd per strekkende meter. Dus mocht je de lengte van je boot nog niet weten kun je dit beter eerst even opvragen.

Aanleggen in IJlst kost zonder stroomvoorziening 0,85 euro per meter en per nacht. Wil je wel graag stroomvoorzieningen hebben? Dan betaal je 1,30 euro per meter per nacht. Dit is exclusief de toeristenbelasting van 1,25 euro per persoon per dag. Dit wordt er automatisch bijgeteld. Ben je inwoner van de gemeente? Geef dit dan even aan: dan hoef je namelijk geen toeristenbelasting meer te betalen en kun je gewoon gebruikmaken van de voorzieningen. Uiteraard betaal je nog wel voor het aanleggen zelf.