Varen in Lemmer

Al sinds het ontstaan van deze stad is varen in Lemmer populair. Door de ligging tussen het IJsselmeer en de Friese meren blijft de interesse bij watersporters alleen maar toenemen. Het is dan ook niet gek dat dit vaak het leukste watersportdorp van Friesland wordt genoemd. Van recreatief boot varen tot extreme watersporten: je vind het allemaal in het prachtige Lemmer!

Het IJsselmeer

Wanneer je op de kaart kijkt waar Lemmer ligt zie je gelijk dat het zich bevindt aan de rand van het IJsselmeer. Dit is één van de redenen waarom deze locatie zo populair is. Het IJsselmeer is namelijk een prachtige locatie om te varen. Met verre uitzichten en mooie zonsondergangen kun je er ook zo een paar dagen verblijven. Uiteraard is het ook leuk om langs de rand van Friesland te varen en zo de verschillende dorpen zoals Workum, Makkum en Harlingen te bezoeken. Het IJsselmeer is met 4 meter niet heel diep. Wel is het een stuk lastiger om op een meer te varen dan op een rivier. Ga om deze reden ook niet hier varen als je weinig ervaring hebt.

Mocht de wind boven windkracht 5 uitkomen wordt het sowieso afgeraden om hier het water op te gaan. In deze gevallen kun je beter tussen de weilanden varen in Lemmer. Zo kun je toch nog heerlijk varen terwijl je geniet van de mooie landschappen die deze omgeving te bieden heeft. Houd er rekening mee dat je niet zomaar het IJsselmeer op mag, hier heb je een vaarbewijs en aanvullend vaarbewijs deel 2 voor nodig. Veel mensen vergeten dit en denken hier niet over na. Er wordt streng gecontroleerd en de boetes zijn, zeer terecht ook, erg hoog. Dit is om de veiligheid dan ook echt belangrijk. Zorg dus dat je de vaarbewijzen hebt en de nodige ervaring is ook geen overbodige luxe. Heb je dit allemaal op zak? Dan is het zeker een aanrader om dit eens te proberen.

IJsselmeer

Varen in Lemmer: Het Tjeukemeer

Op het Tjeukemeer kun je wel zonder vaarbewijs varen. Het is een prachtige omgeving waar je ook op verschillende locaties kunt aanmeren. Let ook hier weer op de windsnelheden, deze kunnen verraderlijk zijn waardoor je wel eens in de problemen kunt komen. Door via het Tjeukemeer te gaan kun je ook varen naar Sneek en andere gebieden. Dit zijn ontzettend leuke routes voor wanneer je bijvoorbeeld een vakantie op een boot wil vertoeven. Ook kun je via de grote Brekken naar Sloten varen om vanuit daar het Slotermeer en de Fluessen te ontdekken. Genoeg uitgangspunten dus, zelfs als je geen vaarbewijs in handen hebt. Dit maakt ook dat varen in Lemmer ontzettend populair is en dit zie je ook terug in het toerisme van zowel buitenlanders als Nederlanders.

Aanleggen in Lemmer

Wanneer je een dagje of langer wil aanleggen in Lemmer is dit geen probleem. Er zijn genoeg locaties om je boot kwijt te kunnen zodat je lopend of fietsend de omgeving kan ontdekken. Er zijn een aantal winkeltjes en restaurants te vinden. Daarnaast zijn er op verschillende plekken supermarkten te vinden.

Liggeld betaal je hier niet aan een havenmeester, deze kun je zelf via de betaalautomaten betalen. Hierna is het belangrijk dat je de liggeld sticker duidelijk zichtbaar aan de boot bevestigt. Het liggeld is 1,25 euro per meter per dag. Woon je niet in deze plaats? Dan komt er nog 1 euro toeristenbelasting overheen.

Aanleggen in Lemmer

Activiteiten in Lemmer

In de zomermaanden is er in Lemmer van alles te doen. Zo heb je eind juni bijvoorbeeld de Woudagemaalloop waarbij het de bedoeling is dat je gaat hardlopen langs het Woudagemaal. Dit parcours bestaat uit 5 kilometer en je mag zelf bepalen of je één rondje of dat je er meerdere loopt.

Wat je als liefhebber van water eigenlijk niet mag missen is de Lemsterweek die in het Fries ook wel bekend staat als de Lemster Wike. Dit houdt in dat er midden in de zomer aan het einde van juli of aan het begin van augustus een parade van boten voorbij vaart. De Friese boten genaamd Skûtsjes zie je tijdens deze week volop voorbij varen. Tijdens deze week hoef je niet alleen maar toeschouwer te zijn. Het leukste is namelijk om zelf in één van de boten mee te zeilen. Geweldig als je zelf van varen houdt en graag naar lekker komt voor een boottocht. Misschien wordt je wel zo enthousiast door het zeilen dat je na deze botenweek eens een zeilboot zou willen huren. In zowel Lemmer als de rest van Friesland is daar genoeg mogelijkheid voor.

Varen in Lemmer: ontdek de geschiedenis

Deze locatie is door de vele historie zo gekomen als het nu is. Vroeger was het een echt vissersdorp. Toch zie je daar ook vandaag de dag nog veel van terug. Lemmer is over het algemeen altijd wel druk en overal waar je kijkt zie je dan ook wel boten. Zo is dit ook een locatie waar je prima door kunt varen naar Sneek of naar Harlingen. Maar over het algemeen wordt er vooral gevaren op de grote meren die hier in de buurt aanwezig zijn.