Varen in Sloten

Hoewel Sloten er als een dorp uitziet is het een stad die qua toerisme erg populair is. Toch is het wel de kleinste stad in Friesland. Wanneer je wil gaan varen in Sloten kom je geen water tekort. Overal om deze plaats heen vind je namelijk water en ook door deze stad loopt er een sloot. De welbekende rivier de Ie, ook wel Ee genoemd sluit hier op aan zodat je ook gelijk hier op kunt varen. Hierdoor is het een zeer geschikte locatie voor watersporters en vaarliefhebbers. Met het Slotermeer als uitgangspunt kun je alle kanten op. Zo kun je ervoor kiezen om naar het IJsselmeer, Sneekermeer of Tjeukermeer te varen. Genoeg vaargebied dus om een dag of week mee te vullen.

Varen in Sloten: activiteiten en bezienswaardigheden

Wanneer je gaat varen in Sloten is het ook leuk om de stad zelf te bezoeken. Al is het een kleine plaats, het heeft wel veel historie en mooie plekken die je kunt bezichtigen. Zo heeft het twee waterpoorten die je kunt bekijken. Nu zijn deze natuurlijk niet zo spectaculair als de Sneeker Waterpoort maar toch is het wel een mooie plek met een prachtig uitzicht. Naast één van deze waterpoorten staat een korenmolen met verschillende kanonnen. Op deze locatie zijn bankjes aanwezig om even rustig een broodje te eten. In de stad zelf vind je een bakker, een snackbar en een kleine supermarkt. Daarnaast is het museum ook een leuke plek om langs te gaan. Hier kun je ook gelijk meer informatie krijgen over de omgeving aangezien de VVV zich ook hier bevindt.

Mocht je hier willen aanmeren dan heb je genoeg mogelijkheden om te eten. Zo zijn er naast de snackbar verschillende restaurants aanwezig waaronder een pannenkoekenrestaurant. Wel is het verstandig om vooraf te reserveren, zeker in het hoogseizoen en het weekend kan het in deze stad wel eens vol zitten. Om dus zeker te zijn dat je niet zelf je eigen maaltijd hoeft klaar te maken, kun je het beste in de ochtend of middag een reservering doen bij het gewenste restaurant.

Vaarwater sloten

Drukte en toerisme bij varen in Sloten

Zoals al eerder genoemd is deze locatie heel populair maar tegelijkertijd ook erg klein. De prachtige omgeving en geschiedenis van deze stad trekt dan ook veel toerisme naar zich toe. Niet alleen qua bootverkeer zul je dit merken, ook qua autoverkeer staat de hele parkeerplaats al snel vol. Mocht je niet veel van drukte houden dan is het verstandig om deze locatie in de volle zomer te vermijden. Uiteraard is deze drukte in heel Friesland zowel op de weg als op het water zichtbaar. In het voorjaar en najaar is het hier een stuk rustiger en kun je hier op een iets rustigere manier genieten van deze omgeving. Maar in deze plaats kan het wel tot het extreme uitlopen en dat is wel iets om rekening mee te houden.

Aanleggen in Sloten

Er zijn verschillende locaties in Sloten te vinden waar je jouw boot kunt aanleggen. Naast deze plaats vind je de jachthaven de Lemsterpoort. Hier zijn 30 ligplaatsen beschikbaar en kun je ook gebruikmaken van de sanitaire voorzieningen. Zowel voor passanten op doorreis als voor een vaste aanlegplaats ben je hier welkom. Hoewel deze het niet altijd even goed doet is er wel Wifi aanwezig. Zowel de bakker als de supermarkt is ongeveer 5 minuten lopen van de jachthaven. Ook kun je aanleggen aan de stadswallen en bij het Slotergat tussen deze stad en het Slotermeer als de jachthaven vol zit of wanneer je toch liever ergens anders wilt verblijven.

Varen in Sloten